JEZIK 

Često postavljana pitanja

Kada se trebam obratiti liniji za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle?

Trebate kontaktirati liniju za pomoć u pogledu integriteta u sljedećim okolnostima:

  • ako želite informacije ili pomoć u vezi s usklađenošću ili etičkim pitanjem;
  • ako imate razloga sumnjati u kršenje Kodeksa etičkog i poslovnog ponašanja zaposlenika tvrtke Oracle, bilo kojeg pravila tvrtke Oracle ili ste uočili ponašanje za koje smatrate da može kršiti lokalni ili primjenjivi zakon ili etičke obveze tvrtke Oracle;
  • ako ste prethodno tražili smjernice ili prijavili zabrinutost putem drugog kanala za prijavljivanje i smatrate problem neriješenim;
  • ako želite ostati anonimni i radite u zemlji koja dopušta anonimno prijavljivanje.

Natrag na vrh

Trebam li prijaviti svoju zabrinutost putem linije za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle ili svojoj upravi?

Možete izraziti zabrinutosti zbog upitnog etičkog ponašanja u tvrtki Oracle na nekoliko načina:

  • Vaš voditelj
  • Odjel za ljudske resurse tvrtke Oracle
  • Član pravnog tima
  • Vaš regionalni službenik za usklađenost i etiku
  • Glavni službenik za usklađenost i etiku
  • Vaš predstavnik zaposlenika (ako je primjenjivo)
  • Linija za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle

Ako želite ostati anonimni, neugodno vam je prijaviti zabrinutost svom voditelju, timu za ljudske resurse tvrtke Oracle, članu pravnog tima, članu tima za usklađenost i etiku tvrtke Oracle ili smatrate da vaša zabrinutost nije ispravno riješena, trebate nazvati liniju za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle. Linijom za pomoć upravlja pružatelj usluga treće strane, a ona omogućuje podnošenje prijava online ili putem telefona. Linija za pomoć povjerljiva je i dostupna svim zaposlenicima tvrtke Oracle kako bi izrazili zabrinutosti ili zatražili smjernice o pitanjima povezanima s etikom i poslovnim ponašanjem.

Natrag na vrh

Koje je radno vrijeme?

Linija za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle nudi siguran kanal putem kojeg možete izraziti svoje zabrinutosti 24 sata dnevno / 7 dana u tjednu / svaki dan u godini.

Natrag na vrh

Što ako je riječ o hitnom slučaju?

Nemojte koristiti liniju za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle za prijavljivanje hitnih slučajeva. Kako biste prijavili događaje koji predstavljaju prijetnju životu ili imovini, odmah se obratite lokalnim vlastima.

Natrag na vrh

Kako linija za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle funkcionira?

Linija za pomoć u pogledu integriteta alat je koji je uvijek dostupan, bilo putem ovog web-mjesta ili telefona, za prijavljivanje sumnji na kršenje zakona, Kodeksa etičkog i poslovnog ponašanja zaposlenika tvrtke Oracle ili povezanih pravila te za praćenje upita ili prijava.

Oracle je sklopio ugovor s trećom stranom, tvrtkom koja pripada matičnoj tvrtki NAVEX („EthicsPoint”), o upravljanju linijom za pomoć u pogledu integriteta, koja nam omogućuje da našim zaposlenicima pružimo 24-satni pristup sigurnom alatu i, ako se to zatraži, anonimno podnošenje prijava, ako je to dopušteno lokalnim zakonom. Web-mjesto linije za pomoć u pogledu integriteta nalazi se na poslužiteljima tvrtke EthicsPoint, a telefonskim brojevima upravlja tvrtka EthicsPoint.

Natrag na vrh

Što se događa kada nazovem liniju za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle?

Nakon što uputite poziv liniji za pomoć u pogledu integriteta, stručnjak za primanje poziva pozivnog centra (CCIS) tvrtke EthicsPoint zabilježit će vaš upit ili prijavu, tražeći od vas da pružite detaljne informacije. Možete odabrati da ostanete anonimni kada razgovarate s CCIS-om ako ne podnosite prijavu iz neke zemlje, kao što je Portugal, koja zabranjuje anonimno prijavljivanje; međutim, to može spriječiti našu sposobnost da na odgovarajući način odgovorimo na vaš upit ili istražimo slučaj. Trebate biti spremni, ako želite, navesti imena svjedoka i potencijalnih žrtava bilo kojeg navodnog neetičnog ponašanja kako bi se povećao uspjeh istrage povezane s vašom pritužbom. Iako se upiti i prijave mogu podnijeti anonimno u većini slučajeva, ne možemo jamčiti povjerljivost ili anonimnost jer priroda problema i/ili povezane pojedinosti slučaja mogu otkriti identitet uključenih osoba. Međutim, uložit će se svi napori kako bi se održala visoka razina povjerljivosti u odgovaranju na upite i prijave podnesene putem linije za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle.

CCIS će zabilježiti vaš upit ili prijavu na poslužitelju EthicsPoint i učiniti ih dostupnima uredu za usklađenost i etiku tvrtke Oracle, koji vodi globalni glavni službenik za usklađenost i etiku. CCIS vam ne može dati savjet ili riješiti vaš problem putem telefona. Ako je vaš problem hitan, CCIS će vam pružiti informacije kako biste se izravno obratili uredu za usklađenost i etiku, omogućujući vam da odmah primite pomoć.

CCIS će vam pružiti šifru prijave i zaporku kako biste mogli pratiti svoj upit ili prijavu online ili putem telefona. Povremeno ponovno kontaktirajte liniju za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle kako biste:

  • provjerili točnost prijave;
  • potvrdili prijavu;
  • saznali jesu li potrebne dodatne informacije za obradu vašeg upita/zabrinutosti; i
  • utvrdili status istrage.

Kontinuirano praćenja upita posebno je važno u slučaju prijava koje se podnose anonimno jer nemamo drugih sredstava za komunikaciju s vama. Ako ste se identificirali imenom, ured za usklađenost i etiku ili imenovani stručnjak za predmet izravno će vas kontaktirati kako bi raspravili vašu zabrinutost i postavili sva dodatna pitanja važna za rješavanje vaše zabrinutosti. Napominjemo da sa svim komunikacijama putem linije za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle postupa s istom razinom povjerljivosti kao i s početnom prijavom.

Natrag na vrh

Postoje li dodatni načini za podnošenje prijave, postavljanje pitanja ili traženje obuke?

Postoji mnogo načina na koje možete podnijeti prijavu, postaviti pitanje o usklađenosti ili etici ili zatražiti obuku:

  • Vaš voditelj
  • Odjel za ljudske resurse tvrtke Oracle
  • Član pravnog tima
  • Vaš regionalni službenik za usklađenost i etiku
  • Glavni službenik za usklađenost i etiku
  • Vaš predstavnik zaposlenika (ako je primjenjivo)
  • Linija za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle
  • Možete poslati dopis na adresu: Oracle America, Inc., 500 Oracle Parkway, 7th Floor, Redwood City, CA, 94065, Attention: Executive Vice President and General Counsel

Za pojedince u zemljama EU-a, Švicarskoj i Norveškoj, linija za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle omogućuje vam prijavljivanje samo navoda o bankarskim, financijskim, računovodstvenim ili revizijskim nepravilnostima, podmićivanju, tajnim provizijama ili drugim oblicima korupcije. Ako se vaša zabrinutost odnosi na drugi problem u vezi s etikom ili usklađenošću, potičemo vas da je prijavite izravno regionalnom službeniku za usklađenost i etiku za EMEA-u ili putem prethodno navedenih drugih uspostavljenih kanala za prijavljivanje.

Natrag na vrh

Kako Oracle istražuje zabrinutosti?

Oracle je predan provođenju internog istražnog postupka usmjerenog na točnost, preciznost, pravednost i poštovanje svih uključenih strana. Vaš regionalni službenik za usklađenost i etiku odgovoran je za rješavanje pitanja povezanih s poslovnim ponašanjem i etikom, uključujući usmjeravanje istrage navoda o nepropisnom ponašanju. Istrage se provode u skladu s primjenjivim zakonima i pravilima tvrtke Oracle.

U mjeri dopuštenoj primjenjivim zakonom i prema potrebi, metode istrage mogu uključivati razgovore sa stranama i svjedocima, pregled relevantnih financijskih, elektroničkih i drugih evidencija, preglede javno dostupnih informacija te nadzor i/ili analizu računala, sustava, ureda i drugih resursa.

Sa svim prijavama o navodnom nepropisnom ponašanju Oracle postupa povjerljivo te obavještava i uključuje u istragu samo one osobe koje trebaju biti obaviještene. Samo ovlašteno osoblje, kao što je tim za upravljanje usklađenošću i etičnošću, može pokrenuti internu istragu u vezi s kršenjem Kodeksa. Sa svim prijavama o nepropisnom ponašanju i povezanim istražnim zapisima postupa se u skladu s Internim pravilima privatnosti tvrtke Oracle and Pravila o zaštiti informacija tvrtke Oracle.

Nepotkrijepljene optužbe neće utjecati na zaposlenika optuženog za prijestup, a odmazda se neće tolerirati ni protiv kojeg zaposlenika koji prijavi zabrinutost u dobroj vjeri ili surađuje u istrazi o usklađenosti. Za istrage koje se odnose na nepropisno ponašanje, primjena disciplinskih i korektivnih mjera temelji se na ponašanju utvrđenom tijekom istražnog postupka. Osim toga, Oracle može prijaviti građanske ili kaznene prekršaje relevantnim tijelima.

Natrag na vrh

Hoće li moju zabrinutost vidjeti pravi ljudi?

Sve upite i prijave najprije pregledava član tima za usklađenost i etiku te ih po potrebi prenosi drugim stručnjacima ili istražiteljima odgovornima za određeni predmet. Osobe koje vide vaš upit ili prijavu mogu uključivati članove pravnog tima, tima za ljudske resurse, tima za poslovnu procjenu i reviziju, tima za financije, tima za globalnu informacijsku sigurnost i/ili upravu tvrtke Oracle, kao i članove organizacije za usklađenost i etiku te vanjske resurse kao što su vanjski savjetnici, revizori, pružatelji forenzičkih usluga i/ili tehničko osoblje tvrtke EthicsPoint. Ti pojedinci mogu se nalaziti u Sjedinjenim Američkim Državama ili u drugoj zemlji. Osim toga, prethodno opisani pojedinci mogu zasebno pohraniti sve informacije koje pružite.

Natrag na vrh

Kamo se šalju moji upiti i prijave? Tko im može pristupiti?

Prijave podnesene liniji za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle pohranjuju se izravno na sigurne poslužitelje EthicsPoint kako bi se očuvala sigurnost podataka. EthicsPoint čini te prijave dostupnima uredu za usklađenost i etiku tvrtke Oracle, koji je zadužen za procjenu opisanih situacija, odgovaranje na upite i nadgledanje svih istraga.

Natrag na vrh

Hoću li se suočiti s odmazdom zbog prijavljivanja zabrinutosti putem linije za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle?

Oracle ima nultu toleranciju prema odmazdi. Točnije, odmazda predstavlja kršenje Kodeksa etičkog i poslovnog ponašanja tvrtke Oracle. Odmazda može rezultirati disciplinskim postupkom protiv strane koja vrši odmazdu, uključujući raskid ugovora. Ako smatrate da se prema vama loše postupalo jer ste u dobroj vjeri izrazili zabrinutost, o toj situaciji obavijestite ljudske resurse ili člane organizacije za usklađenost i etiku kako bi se mogla pravilno istražiti i riješiti.

Natrag na vrh

Hoću li biti obaviješten/a o napretku ili ishodu istrage?

Kako bi zaštitio privatnost svih uključenih, Oracle općenito ne smije raspravljati o pojedinostima istraga osim s upravom odgovornom za relevantno poslovanje, timom za ljudske resurse i bilo kojim zaposlenikom na kojeg izravno utječu disciplinske ili korektivne mjere. Međutim, ako podnesete prijavu putem linije za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle, čak i anonimno, dobit ćete jedinstvenu šifru prijave i zaporku. Pozivamo vas da kontaktirate liniju za pomoć putem telefona ili online kako biste primali ažuriranja ili pružili dodatne informacije koje mogu biti potrebne za pravilnu istragu vaše zabrinutosti.

Natrag na vrh

Što ako smatram da moja zabrinutost nije ispravno riješena? Što mogu učiniti?

Ako smatrate da vaš upit ili prijava nisu riješeni na odgovarajući način, svoju zabrinutost možete proslijediti izravno Gregu Vamosu, višem potpredsjedniku i glavnom službeniku za usklađenost i etiku, slanjem e-pošte na greg.vamos@oracle.com.

Natrag na vrh

Je li linija za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle anonimna ili može li tvrtka pratiti moj poziv ili online prijavu?

Iako je općenito lakše provesti učinkovitu istragu ako se identificirate, u svim zemljama osim Portugala, možete odabrati da ostanete anonimni. Uvjeravamo vas da ako anonimno prijavite svoju zabrinutost, ne postoji način da Oracle prati vaš poziv. EthicsPoint, vanjski dobavljač koji upravlja sustavom, ne koristi ID pozivatelja i ne bilježi pozive. Prijave podnesene putem web-mjesta šalju se putem sigurnog internetskog portala koji ne prati niti prikazuje korisnička imena. EthicsPoint također uklanja internetske adrese kako bi se osigurala anonimnost u sustavu EthicsPoint.

Sustav EthicsPoint osmišljen je kako bi zaštitio vašu anonimnost. Međutim, ako želite ostati anonimni, vi, kao osoba koja podnosi prijavu, morate osigurati da tekst prijave ne otkrije vaš identitet.

Natrag na vrh

Što trebam učiniti ako izgubim šifru prijave ili zaporku?

Kako bi se očuvala sigurnost vaših podataka, pažljivo se kontrolira pristup vašoj prijavi i daljnja komunikacija. Stoga, ako izgubite šifru prijave ili zaporku, morate podnijeti novu prijavu kako biste dobili ažuriranja ili pružili dodatne informacije u vezi s početnom prijavom. U novoj prijavi trebate spomenuti da se predmet odnosi na prethodnu prijavu.

Natrag na vrh

Ako izrazim zabrinutost, hoće li moj voditelj ili suradnici saznati da sam kontaktirao/la liniju za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle?

Bez obzira na to je li vaša prijava anonimna, ne možemo jamčiti povjerljivost ili anonimnost jer priroda problema i/ili povezane pojedinosti slučaja mogu otkriti identitet uključenih osoba. Međutim, sustav linije za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle i upravljanje prijavama osmišljeni su tako da se relevantne strane ne obavještavaju niti im se daje pristup prijavama u kojima su imenovane. Usto, uložit će se svi napori kako bi se održala visoka razina povjerljivosti u odgovaranju na upite i istraživanju prijava podnesenih putem linije za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle. Također imajte na umu da Oracle ima nultu toleranciju prema odmazdi ako je zabrinutost prijavljena u dobroj vjeri. Odmazda može rezultirati disciplinskim postupkom protiv strane koja vrši odmazdu, uključujući raskid ugovora.

Natrag na vrh

Ako su moj šef ili drugi voditelji uključeni u kršenje koje prijavljujem, hoće li znati da sam ih prijavio/la?

Bez obzira na to je li vaša prijava anonimna, ne možemo jamčiti povjerljivost ili anonimnost jer priroda problema i/ili povezane pojedinosti slučaja mogu otkriti identitet uključenih osoba. Međutim, sustav linije za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle i upravljanje prijavama osmišljeni su tako da se relevantne strane ne obavještavaju niti im se daje pristup prijavama u kojima su imenovane. Usto, uložit će se svi napori kako bi se održala visoka razina povjerljivosti u odgovaranju na upite i istraživanju prijava podnesenih putem linije za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle. Također imajte na umu da Oracle ima nultu toleranciju prema odmazdi ako je zabrinutost prijavljena u dobroj vjeri. Odmazda može rezultirati disciplinskim postupkom protiv strane koja vrši odmazdu, uključujući raskid ugovora.

Natrag na vrh

Jesu li dostupni resursi koji pomažu pri prevođenju ako govorim ili pišem neki drugi jezik koji nije engleski?

Bez obzira na to jesu li upit ili prijava podneseni liniji za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle putem telefona ili online, dostupni su prevoditeljski resursi koji pomažu s upitima ili prijavama na drugim jezicima osim engleskog. Ako se komunikacija odvija putem telefona, podnositelj prijave mora znati reći naziv svog željenog jezika na engleskom jeziku operateru linije za pomoć u pogledu integriteta tvrtke Oracle. Operater će uključiti prevoditelja koji će zatim pomoći u bilježenju upita ili prijave.

Ako se upit ili prijava podnesu online na jeziku koji nije engleski, prevest će se na engleski jezik kako bi ih ured za usklađenost i etiku obradio. Svaka buduća korespondencija između vas i ureda za usklađenost i etiku prevodit će se po potrebi.

Natrag na vrh