Kan ik kiezen of ik een melding via de website of telefonisch doe?

Ja, u kunt kiezen of u via deze website of telefonisch uw bezorgdheden meldt of vragen stelt.

Welke kwesties moet ik melden?

Via deze site kunt u daadwerkelijk of vermeend wangedrag of zorgen in verband met de Ethische code van NIKE melden; inclusief maar niet beperkt tot intimidatie, represailles, discriminatie, belangenconflicten, corruptie, boekhouding, financiële rapportage, fraude, diefstal, misbruik van kortingen en gratis producten, gezondheid, veiligheid, privacy en informatiebescherming.

Wat gebeurt er nadat ik een melding heb gedaan?

Alle meldingen worden grondig door NIKE geëvalueerd en onderzocht, indien van toepassing en indien mogelijk. Meldingen worden rechtstreeks op een beveiligde server van NAVEX ingevoerd om te voorkomen dat een lek optreedt in de gegevensbeveiliging. Deze meldingen worden alleen gedeeld met specifieke personen binnen NIKE die op de hoogte moeten zijn van de informatie om deze te evalueren en, waar nodig, te onderzoeken. Als u om anonimiteit hebt verzocht, blijft deze behouden bij het melden van uw zorg bij NIKE. Bepaalde meldingen worden onder de aandacht van de Raad van Bestuur van NIKE gebracht nog voordat ze worden geëvalueerd en behandeld.

Als ik een schending zie, moet ik die dan niet gewoon melden bij mijn directe manager, het resilience-team, de HR-afdeling of de juridische afdeling en hen het laten afhandelen?

Wanneer u gedrag ziet waarvan u meent dat het de gedragscode of het beleid van NIKE schendt, verwachten wij dat u dat meldt. In het ideale geval zou u uw bezorgdheden naar voren kunnen brengen bij uw directe manager of een ander lid van het management. We erkennen echter dat er omstandigheden kunnen zijn waarin u het niet prettig vindt een kwestie op deze manier te melden. Bij het melden van zorgen via NAVEX kunt u anoniem blijven als u daar de voorkeur aan geeft.

Wil het management echt dat ik een melding doe?

Ja. Sterker nog, wij hebben uw melding nodig. Vrijuit spreken is een belangrijk en integraal onderdeel van NIKE’s cultuur. We willen dat onze werknemers hun gedachten en zorgen zonder angst delen. NIKE neemt geen represailles jegens werknemers die te goeder trouw een vermeende schending van wetgeving of beleid melden, of deelnemen aan onderzoek van een vermeende schending.

Ik heb begrepen dat elke melding die ik via een bedrijfscomputer verzend een serverlogboek genereert dat elke website bevat waarmee mijn pc verbonden is geweest; identificeert dit proces mij niet als bron van de melding, als ik anoniem wil blijven?

NAVEX genereert of onderhoudt geen interne verbindingslogboeken met IP-adressen; er is dus geen informatie beschikbaar die uw computer aan NAVEX koppelt. NAVEX is zelfs contractueel verplicht om de identiteit van een melder niet te achterhalen.

U kunt via deze website een zorg melden of een vraag stellen door gebruik te maken van uw werkcomputer of een computer buiten de werkomgeving (zoals een bibliotheek, het huis van een vriend, enzovoort).

Kan ik een melding doen vanuit huis en toch anoniem blijven?

Ja, u kunt ervoor kiezen uw zorg te melden via een computer buiten de werkomgeving en anoniem blijven. Een internetportal identificeert geen bezoekersnaam en het NAVEX-systeem verwijdert identificerende informatie, zoals een IP-adres, zodat uw anonimiteit behouden blijft.

Is de telefonische hotline gratis, vertrouwelijk en anoniem?

Ja, u kunt in alle landen, met uitzondering van Spanje en Portugal, uw zorgen telefonisch en anoniem melden. De meeste telefoonlijnen zijn gratis en uw zorg wordt in strikt vertrouwen behandeld. Meldingen worden alleen gedeeld met specifieke personen binnen NIKE die op de hoogte moeten zijn van de informatie om deze te evalueren en, waar nodig, te onderzoeken.

Wat moet ik doen als ik mijn melding niet anoniem wil doen?

Er is een gedeelte in de melding waar u uzelf bekend kunt maken als u dat wilt.

Ik realiseer me dat sommige personen onethisch gedrag vertonen, maar ik heb er geen last van. Waarom zou ik het moeten melden?

U moet een melding doen omdat NIKE van mening is dat inspiratie en innovatie alleen mogelijk zijn in een gezonde en alomvattende omgeving, en dat elke werknemer ervoor verantwoordelijk is de cultuur bij NIKE te stimuleren. Onethisch gedrag, op welk niveau dan ook, of u er nu direct of indirect mee te maken hebt, is schadelijk voor NIKE en voor de cultuur bij NIKE. NIKE moedigt alle werknemers aan altijd het juiste te doen en vrijuit te spreken als zij zich ergens zorgen over maken.

Ik weet niet zeker of wat ik heb gezien of gehoord een schending is van het bedrijfsbeleid of dat het onethisch gedrag betreft, maar het lijkt me niet in de haak. Wat moet ik doen?

Laat van u horen via Speak Up. NAVEX kan u helpen bij het voorbereiden en indienen van een melding zodat deze goed wordt begrepen. We hebben liever dat u een zorg meldt die achteraf onschuldig blijkt te zijn, dan dat mogelijk onethisch gedrag niet wordt onderzocht omdat het nooit is gemeld. NIKE’s beleid tegen represailles beschermt personen die te goeder trouw bezorgdheden melden.

Wat als mijn baas of andere managers betrokken zijn bij een schending of overtreding? Krijgen zij mijn melding niet te zien?

Het NAVEX-systeem en het protocol voor de verspreiding van meldingen zijn zodanig opgezet dat alleen personen die op de hoogte moeten zijn van de informatie, toegang hebben tot de melding om deze te evalueren, te onderzoeken of op te lossen. Beschuldigde partijen die in de melding worden genoemd, hebben er geen toegang toe.

Wat moet ik doen als ik me iets belangrijks over het incident herinner nadat ik de melding heb gedaan?

Wanneer u een melding doet, via internet of telefonisch, ontvangt u een unieke meldingscode en moet u een wachtwoord aanmaken. Met deze meldingscode en het wachtwoord kunt u teruggaan naar het systeem, via internet of telefonisch, om de oorspronkelijke melding te openen. U kunt dan eventueel meer gegevens toevoegen.

Als ik anoniem een melding doe, wat moet ik dan doen als NIKE vervolgvragen voor me heeft over mijn melding?

Communicatiespecialisten van NAVEX kunnen u vragen sturen, zelfs als u de melding anoniem hebt gedaan. Naast de meldingscode die u ontvangt nadat u een melding hebt gedaan, krijgt u informatie over de geschatte tijd die NIKE nodig heeft om de melding te evalueren, vervolgvragen te stellen en de status door te geven. We raden u ten sterkste aan regelmatig de status van uw melding te controleren (met uw meldingscode en wachtwoord) om na te gaan of er verdere vragen zijn gesteld. Alle antwoorden op dergelijke vervolgvragen worden vertrouwelijk behandeld. Door de gelegenheid te bieden om een dergelijke dialoog aan te gaan, kunnen situaties niet alleen worden geïdentificeerd maar ook worden opgelost, ongeacht hoe ingewikkeld deze zijn.

Kan ik nog steeds een melding doen als ik geen toegang tot internet heb?

Als u geen toegang tot een computer of internet hebt, kunt u het gratis NAVEX-nummer bellen dat 365 dagen per jaar beschikbaar is. Aanwijzingen voor het bellen worden hier per land aangegeven.

Wat moet ik doen als het telefoonnummer niet werkt?

Als het telefoonnummer dat is vermeld voor de locatie vanwaar u belt niet werkt, kunt u uw melding doen via deze website. Geef in de melding aan dat het telefoonnummer dat u koos niet werkte.

Wat moet ik doen als het land waar ik mij bevind, hierboven niet staat aangegeven?

Als er geen service voor uw locatie is, kunt u uw melding online indienen via deze website. Geef in uw melding aan dat er geen aanwijzingen voor bellen beschikbaar waren voor het land vanwaar u de melding doet. Aanwijzingen voor het bellen worden hier per land aangegeven.

Wie is NAVEX?

NAVEX is een extern bedrijf dat door NIKE in de arm is genomen om gemelde zorgen vast te leggen of vragen te stellen over potentieel wangedrag op de werkplek. Communicatiespecialisten van NAVEX zijn 365 dagen per jaar beschikbaar om uw zorgen vast te leggen en naar NIKE te verzenden. De informatie die u verstrekt aan NAVEX wordt strikt vertrouwelijk behandeld en alleen gedeeld met personen binnen NIKE die van de informatie op de hoogte moeten zijn.