Dikkat! Bu web sayfası EthicsPoint'in güvenli sunucuları üzerinden sunulmaktadır ve Best Buy web sitesinin veya intranetinin bir parçası değildir.

Sık Sorulan Sorular

Ana Sayfaya Geri Dön

EthicsPoint nedir?

EthicsPoint, pozitif bir çalışma ortamı geliştirirken işyerindeki sahtekarlığı, kötüye kullanma ve diğer suistimalleri açığa çıkarmak üzere yönetim ve çalışanların birlikte çalışmalarına yardımcı olan kapsamlı ve gizli bir raporlama aracıdır.

EthicsPoint gibi bir sisteme neden ihtiyacımız var?

  • Çalışanlarımızın en önemli varlığımız olduğuna inanıyoruz. Açık iletişim kanalları oluşturarak, pozitif çalışma ortamına katkıda bulunabilir ve üretkenliği maksimuma çıkarabiliriz.
  • Yasalar, halka açık şirketlerin muhasebe ve denetim dolandırıcılıklarının doğrudan denetim komitesine iletilebilmesi için kullanılacak bir anonim raporlama aracına sahip olmasını zorunlu kılmaktadır.
  • Etkin bir raporlama sistemi, dürüstlük kültürünü ve etik karar vermeyi güçlendirme çabalarımızı büyütecektir.

İnternet veya telefon yoluyla rapor sunabilir miyim?

Evet. EthicsPoint ile telefon veya internet yoluyla gizli, anonim raporlar sunabilirsiniz.

Hangi tür durumları rapor etmeliyim?

EthicsPoint sistemi, çalışanların ve Şirketimizle iş yapan veya ilgisi olan kişilerin Davranış Kurallarımıza dair ihlalleri veya sahip olabilecekleri diğer kaygıları raporlamaları için tasarlanmıştır.

Bir ihlale tanık olduğum takdirde müdürüme, güvenliğe veya insan kaynaklarına bildirip onların halletmelerini beklememeli miyim?

Davranış Tüzüğümüzü ihlal ettiğine inandığınız davranışlar gözlemlediğinizde, bunları rapor etmenizi bekleriz. İdeal olarak, olası endişelerinizi bağlı bulunduğunuz müdüre veya yönetim ekibimizin başka bir üyesine iletmelisiniz. Bununla birlikte, meseleyi bu şekilde rapor etmekten rahatsızlık duyabileceğiniz koşullar oluşabileceğini de biliyoruz. Bu tip koşullar için EthicsPoint'le çalışmaya başladık. Sahip olduğunuz bilgiyi kendinize saklamanızdansa anonim olarak rapor etmenizi tercih ederiz.

Bildiklerimi neden rapor etmeliyim? Benim çıkarım nedir?

Hepimizin olumlu bir ortamda çalışma hakkı var ve bu hakla beraber ahlaki bir şekilde hareket etme ve uygun şekilde davranmayan birisi varsa bunu uygun kişilere bildirme sorumluluğu doğmakta. Birlikte çalışarak sağlıklı ve üretken bir ortam yaratabiliriz. Kurumun suistimal edilmesi, şirketin bütününün dirliğini tehdit edebilir.

Yönetim gerçekten rapor vermemi mi istiyor?

Kesinlikle yapıyoruz. Açıkçası, raporlarınıza ihtiyacımız var. Şirketimizde neler olup bittiğini biliyorsunuz - iyi ya da kötü. Endişe yaratabilecek bir faaliyete dair ilk bilgilere sahip olabilirsiniz. Rapor vermeniz şirket ve çalışanlarımız üzerindeki olası olumsuz etkiyi minimize edebilir. Ayrıca, olumlu bilgi sunulması şirket kültürünü ve performansını geliştirebilecek meselelerin tanımlanmasına yardımcı olabilir.

Bu raporlar nereye gidiyor? Kimler bu raporlara erişebilir?

Olası güvenlik ihlallerini önlemek için raporlar doğrudan EthicsPoint güvenli sunucusuna girilir. EthicsPoint bu raporları ihlalin türüne ve olay yerine dayanarak yalnızca şirket içerisinde raporun değerlendirilmesinden sorumlu olan belirli kişilere sunar. Bu raporu alanların her biri, raporları azami ölçüde gizli tutma konusunda eğitim almıştır.

Bu sistem yalnızca birisinin beni kollamasına örnek değil mi?

EthicsPoint sistemi genel felsefemizin olumlu bir yönü olmaya odaklanmaktadır ve güvenli, emniyetli ve ahlaklı bir iş yeri temin etmemizi sağlamaktadır. Ahlaki çelişkilerde rehberlik talep etmeniz, olumlu önerilerde bulunmanız ve endişelerinizi dile getirmeniz teşvik edilmektedir. Etkili iletişim, günümüz iş yerinde kritik önem taşımaktadır ve bu da söz konusu iletişimi geliştirmek için şahane bir araçtır.

Olumlu bir raporlama ortamı sağlarken uygunluk zorunluluklarımızı yerine getirecek en iyi raporlama aracını dikkatli bir şekilde seçtik.

Şirket bilgisayarından gönderdiğim raporların PC'min bağlandığı tüm web sitelerini gösteren bir sunucu logu oluşturduğu doğru mu ve bu log rapor kaynağı olarak benim kimliğimi göstermeyecek mi?

EthicsPoint IP adresli herhangi bir dahili bağlantı logu oluşturmaz veya saklamaz, dolayısıyla PC'nizi EthicsPoint'e bağlayan hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Aslında, EthicsPoint sözleşmeye bağlı olarak rapor verenlerin kimliklerini izlememekle yükümlüdür..

İş PC'nizden rapor yazmak konusunda kendinizi rahatsız hissetmeniz durumunda, EthicsPoint'in güvenli web sitesi yoluyla iş ortamınızın dışında bir PC (internet kafeden veya arkadaşınızın evinden vs) kullanma seçeneğiniz bulunmaktadır. Pek çok kişi bu seçeneği kullanıyor; zira EthicsPoint’in verileri raporların %12’den azının mesai saatleri sırasında hazırlandığını göstermektedir.

Endişemi kimliğimi açıklamadan bildirebilir miyim?

Yasalarca yasaklananlar dışında, endişelerinizi Ethicspoint tarafından yönetilen web temelli formu veya acil telefon hattını kullanarak isminizi belirtmeden dile getirebilirsiniz. Rapor gönderme sürecini tamamladığınızda, size bir rapor numarası verilir ve parola oluşturmanız istenir. Bu bilgileri, gönderdiğiniz raporu takip etmek için saklayın.

Meselenizin ilerleyişini izlemek ve gerekirse ek bilgiler girmek için tekrar kontrol etmenizi teşvik ediyoruz. Bu işlem ayrıca anonimliğinizi korurken şirketin takip soruları sormasına da olanak sağlayacaktır.

İsminizi belirtmeden bildirmeyi seçerseniz, lütfen kurumdaki diğerleriyle rapor ilişkiniz veya kişisel çalışma konumunuz gibi tanınmanızı sağlayacak bilgiler vermemeye dikkat edin.

EthicsPoint nasıl gizlilik sağlıyor?

EthicsPoint, telefon aramalarını izlememektedir veya Çağrı Bilgisi gibi fonksiyonellikler kullanmamaktadır. Ayrıca, EthicsPoint, İnternet Protokolü (IP) adresleri içeren İnternet bağlantı kayıtları üretmez veya sağlamaz; rapor oluşturmayı tercih etmeniz durumunda, sizi ve bilgisayarınızı EthicsPoint’e bağlayan hiçbir bilgi kullanılamaz. Bir bilgisayar yoluyla gelen raporlar, kullanıcı ekran adı gibi başka bilgileri izlemeyen veya erişmeyen güvenli bir İnternet portalından geçerek gelir.

Kendimi tanıtmalı mıyım?

Endişenizi rapor ederken kendinizi tanıtmayı tercih ederseniz, şirket soruşturma sırasında isminizi gizli tutmak için makul ölçülerde gereken tüm çabayı gösterecektir. Ancak; bazı ülkelerde, soruşturma kapsamında kanun uyarınca bazı bilgilerinizi ifşa etmemiz gerekebileceğini unutmayın.

Raporu oluşturan kişi tespit edildiğinde birçok soruşturma daha hızlı ve verimli biçimde sonuçlandırılabilir; çünkü soruşturmayı yürüten şirket yetkilileri doğrudan raporu oluşturan kişiyle iletişime geçebilir.

Bazı insanların ahlak dışı davranışlar sergilediklerinden haberdarım ama bu durum beni etkilemiyor. Neden raporlamakla uğraşayım ki?

Şirketimiz ahlaki davranışları teşvik etmeyi tercih etmektedir. Ahlak dışı tüm davranışlar, hangi seviyede olursa olsunlar, şirkete ve siz dahil tüm çalışanlara zarar verir. Ahlak kurallarında zararsız görünen bir kusurun normalde sağlıklı olan bir şirket üzerinde ne kadar kötü etkilere yol açtığını görmek için yalnızca yakın zamandaki şirket skandallarında neler olduğunu düşünmeniz yeterlidir. Yani, eğer suiistimal veya ahlaki ihlallerden haberdar iseniz, bu durumu rapor etmenin kendinize ve meslektaşlarınıza karşı göreviniz olduğunu düşünün.

Gözlemlediğimin veya duyduğumun şirket ilkelerinin ihlali olup olmadığından veya ahlak dışı bir davranış olduğundan emin değilim ama bana doğruymuş gibi gelmiyor. Ne yapmalıyım?

Bir rapor yazın. EthicsPoint düzgün şekilde anlaşılması için raporunuzu hazırlayıp sunmanıza yardımcı olabilir. Olası ahlak dışı davranışların emin olmamanızdan ötürü kontrol edilmemesindense zararsız çıkacak bir durumu rapor etmenizi tercih ederiz.

Ya patronum veya diğer müdürler bir ihlale karıştılarsa? Raporu alıp örtbas etmeye çalışmazlar mı?

EthicsPoint sistemi ve rapor dağıtımı, ismi geçen tarafların ilgili raporlar konusunda bilgilendirilmeyecekleri ve erişim sahibi olmayacakları şekilde tasarlanmıştır.

Ya raporumu sunduktan sonra olayla ilgili önemli bir şey hatırlarsam? Veya ya şirketin raporuma ilişkin başka soruları olursa?

EthicsPoint web sitesinden veya EthicsPoint Çağrı Merkezi yoluyla bir rapor sunduğunuzda, size özel bir kullanıcı adı verilir ve sizden bir parola seçmeniz istenir. EthicsPoint sistemine internet veya telefon yoluyla geri dönebilir ve daha fazla ayrıntı eklemek veya şirket temsilcisinin sorduğu soruları yanıtlayıp açık meselelerin çözülmesine yardımcı olacak bilgiler eklemek üzere orijinal raporunuza erişebilirsiniz. Şirketin sorularını yanıtlamak için belirtilen sürede siteye geri dönmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Böylece, şirketle birlikte ne kadar karışık olurlarsa olsunlar sorunların yalnızca belirlenmekle kalmadıkları, aynı zamanda çözülebildikleri bir "anonim diyalog" başlatmış bulunmaktasınız.

Bu rapor izlemeleri de ilki kadar güvenli mi?

Tüm EthicsPoint yazışmaları ilk raporla aynı sıkı gizlilikte, anonimlik şemsiyesi altında devam eder.

İnternet erişimim olmasa bile raporlama yapabilir miyim?

İnternet erişimi olan herhangi bir bilgisayardan EthicsPoint raporu verebilirsiniz. Evden rapor edebilirsiniz. Halk kütüphanesi dahil olmak üzere birçok kamuya açık yerin internet erişimli bilgisayarları bulunmaktadır.

İnternet erişimi olan herhangi bir bilgisayardan EthicsPoint raporu verebilirsiniz. Evden rapor edebilirsiniz. Halk kütüphanesi dahil olmak üzere birçok kamuya açık yerin internet erişimli bilgisayarları bulunmaktadır.

Telefon talimatları için buraya tıklayın.

Ya misillemeyle karşı karşıya kalırsam?

Şirket, bir meseleyi rapor eden kişiye karşı yapılabilecek her türlü misillemeyi kesinlikle yasaklar. İyi niyetle yapılan şikayetler, altında yatan gerçeklerin doğru olup olmadığına ya da düzeltici bir eylemle sonuçlanmasına bakılmaksızın sizi herhangi bir yaptırıma maruz bırakmaz. Herhangi türden bir misillemeyle karşılaştığınıza inanıyorsanız şirketin araştırabilmesi için lütfen bildirin.

Rapor Anahtarımı veya parolamı kaybetmem durumunda ne yapmalıyım?

Raporlar konusunda sağlanan yüksek gizlilik seviyesi nedeniyle, rapor anahtarınızı veya parolanızı kaybetmeniz durumunda yeni bir rapor sunmanız gerekecektir. Yeni raporda bu meselenin daha önce sunduğunuz başka bir raporla ilişkili olduğunu belirtebilirsiniz.