Sıkça Sorulan Sorular

Etik değerler ve dürüstlük kültürümüz, etik kurallara göre davranan ve Global Davranış Kurallarımıza uyan her bir çalışanımıza güvenmektedir.

Yasa dışı veya Davranış Yasamıza aykırı olduğuna inandığınız bir şey görürseniz veya duyarsanız, Speak-Up hattını arayın!

Bu soruların bazıları diğer kaynaklara bağlantılar içerir, bazılarına ise sadece PepsiCo ağına giriş yapıldığında erişebilir.

Speak Up hattı PepsiCo'da ne anlama gelmektedir?
    PepsiCo'da Speaking up çalışanları samimi ve içtendirler:
  • Etik ikilemlerle karşılaşıldığında sorunları dile getirmek
  • Süreç belirsiz olduğunda rehberlik istemek
  • Misilleme korkusu olmaksızın Kurallarımızın veya Kanunun kötüye kullanımını veya olası ihlallerini bildirme
Bir davranış yasası ihlalini bildirmek neden önemlidir?
Tüm çalışanların düşüncelerini dile getirmelerini ve Davranış Tüzüğünün, politikalarımızın veya yasaların şüpheli ihlallerini raporlamalarını bekliyoruz. Şüpheli bir görev suistimalini raporlamak, dürüstlük kültürümüzü muhafaza etmemize yardımcı olur. PepsiCo'nun itibarımıza zarar verebilecek sorunları ele almasına ve gelecekteki suistimal olaylarını önlemesine olanak tanır.
Ne tür davranış ihlalleri rapor edilmelidir?
    Davranış Kurallarımıza aykırı olan her durumu her çalışanımızın rapor etme sorumluluğu vardır. Örnekler arasında şunlar gösterilebilir:
  • Finansal, muhasebe veya denetime ait düzensizlikler
  • Belge veya kayıtlarda sahtecilik
  • Dolandırıcılık veya hırsızlık
  • Çıkar çatışmaları
  • Rüşvet veya yolsuzluk
  • Ayrımcılık
  • Taciz
  • Güvenlik veya çevresel tehlikeler
  • İnsan Hakları politikası ihlalleri
  • Gizli bilgilerin kötüye kullanılması
  • Suç teşkil eden faaliyet
  • Ürün kalitesine ilişkin sorunlar
  • Gıda güvenliği riskleri
  • BT sistemlerinin veya diğer Şirket varlıklarının kötüye kullanımı

Çizelge oluşturma, ücret veya çalışma arkadaşlarına ilişkin sorunlar gibi işle ilgili münferit endişeler doğrudan amirinize, bir üst yöneticinize veya İnsan Kaynakları yöneticinize rapor edilmelidir.

Speak Up hattıyla nasıl temas kurabilirim bir davranış yasası ihlalini nasıl bildirebilirim?
    Davranış Kuralları ihlallerini bildirmek için pek çok kanal bulunmaktadır. Aşağıdakilerden herhangi biriyle temasa geçebilirsiniz:
  • Doğrudan amirinizle veya bir üst kademedeki müdürünüzle
  • İnsan Kaynakları temsilcisi
  • PepsiCo Hukuk Departmanı veya Küresel Uyum ve Etik
  • Sesini Yükselt ihbar hattına telefon ve web yoluyla erişilebilir
Bulunduğum yerdeki biriyle konuşmaktan rahatsız olursam ne olur?
Davranış Tüzüğü ihlali ile ilgili endişelerinizi dile getirmek üzere yöneticinizle veya diğer kişilerle görüşme konusunda kendinizi rahat hissetmiyorsanız PepsiCo Düşünce Dile Getirme yardım hattı ile iletişime geçmelisiniz. Düşünce Dile Getirme hattı ile anonim kalabilirsiniz.
Speak Up Yardım hattı nedir?
Düşünce Dile Getirme hattı, PepsiCo çalışanlarına, tüketicilerine, iş ortaklarına ve topluluk üyelerine şüpheli Tüzük ihlallerini 7 gün 24 saat anonim ve gizli şekilde rapor edebilmeleri için bağımsız bir üçüncü taraf satıcı tarafından sunulan 24 saat boyunca hizmet veren bir etik yardım hattıdır. Düşünce Dile Getirme hattına 70'ten fazla ülkede özel ücretsiz hatlardan ve internet üzerinden 28 dilde olmak üzere dünyanın her yerinden erişim sağlanabilmektedir.
Speak Up ile nasıl temasa geçebilirim?
Ana sayfadan lütfen bulunduğunuz ülkeyi seçin. Bulunduğunuz yerin telefon numarası görüntülenecektir. Alternatif olarak bu portal üzerinden çevrimiçi olarak rapor iletebilir veya ana sayfadaki QR kodu tarayabilirsiniz.
Misillemeye karşı korunur muyum?
    Evet. İyi niyetle sorunu raporlayan bir çalışana karşı misilleme yapmak, Küresel Davranış Tüzüğümüzün ve Küresel Misilleme Önleme Politikamızın ihlalidir. Bu politikalar uyarınca, iyi niyetle raporlama yaptığınızda misillemeye karşı koruma altında olacaksınız:
  • Değerlerimizin, Kurallarımızın, politikamızın veya kanunun ihlali olduğunu düşündüğünüz bir durumu rapor edin
  • Belirli bir iş pratiği, kararı veya hareketi hakkında uyum sorusu yöneltin veya yardım isteyin
  • Potansiyel bir ihlal hakkındaki bir soruşturma için işbirliği yapın
  • Bir hukuk ihlalini devlet yetkililerine rapor edin.
Misilleme olursa nasıl fark edebilirim?
    Bir sorunun rapor edilmesi sonucunda olumsuz iş deneyimleri yaşıyorsanız misilleme oluşur. Müdürünüz veya iş arkadaşlarınızın her hangi birinden kaynaklanabilir ve aşağıdakileri de içeren pek çok şekilde meydana gelir:
  • Fesih
  • Kıdem Düşürme
  • Sebepsiz yere olumsuz performans değerlendirmesi
  • Toplantı ve iletişim akışından dışlanma
  • Negatif vücut dilin kullanımı
  • Özel veya grup halinde yapılan toplantılarda saygısızlık gösterilmesi, şayet konuştuktan sonra herhangi bir misilleme görürseniz veya misilleme olduğuna tanıklık ederseniz, bu durumu derhal rapor etmeniz gerekir.
Misillemeye karşı ne tür bir disiplin cezası verilir?
Başka bir çalışana karşı misilleme yapmış bulunan herhangi bir çalışan, çalıştırmanın sonlandırılması da dahil, şirket tarafından öngörülmüş uygun bir disiplin uygulamasına konu olacaktır.
Speak Up raporum ne kadar gizlidir?
Raporlama yapan kişinin kimliği, raporun yapısı, dahil olan kişilerin ve/veya soruşturmaya katılan kişilerin adı/adları gizli tutulacak ve yalnızca eksiksiz ve adil bir soruşturma yürütmek için ya da yasaların gerekliliklerini yerine getirmek için sınırlı şekilde bilmesi gereken kişilerle paylaşılacaktır.
Bir rapor göndererek gizliliği ihlal etme konusunda endişelenmeli miyim?
Mahremiyet yükümlülüğü, şikayetinizin doğasına göre sizi uygunsuz davranışları ihbar etmekten hiçbir şekilde alıkoymamalı. Bu da devlet yetkililerine yapılan hukuk ihlallerini rapor etmeyi de içerir.
Speak Up nasıl anonim kalır?
Düşünce Dile Getirme yardım hattı aracılığıyla raporlama yaparken anonim kalma seçeneğiniz vardır. Üçüncü taraf satıcımız, kimliğinizi belirlemek için telefon veya internet üzerinden herhangi bir kayıt cihazı veya başka izleme mekanizması kullanmaz. Bununla birlikte, kimliğinizi açıklama konusunda rahatsanız bu durum, kapsamlı bir soruşturma yürütmek üzere değerli bilgiler toplamak için takip süreci yürütülmesine yardımcı olacaktır. Anonim kalma konusunda kararınız ne olursa olsun endişeleriniz hakkında mümkün olduğunca fazla ayrıntı vermelisiniz.
Speak Up hattını aradığımda ne olur?
Düşünce Dile Getirme hattına telefondan ulaşırsanız Düşünce Dile Getirme hattı satıcısının çalışanı olan eğitim almış bir Görüşme Uzmanı size yanıt verecektir. İngilizce veya İspanyolca dışında bir dil konuşuyorsanız üç yönlü bir görüşme yürütmek üzere bir tercüman aramaya katılacaktır.
Görüşme Uzmanı ne tür sorular soracak?
Rapor ettiğiniz sorunla ilgili size bir takım sorular sorulacaktır: bu olayla ilgili olan kişiler kimlerdi; bu durumdan kim sorumluydu; olay ne zaman meydana geldi; olay bir kereden daha fazla mı meydana geldi; bu olayı siz nasıl duydunuz. Sorunun doğru şekilde ele alınıp incelenmesi için, Görüşme Uzmanıyla konuşurken mümkün olduğu kadar somut bilgiler vermemiz önemlidir.
İnternet veya Mobil Hat üzerinden bilgi alım süreci farklı mıdır?
Düşünce Dile Getirme hattına internet üzerinden veya mobil cihazınızla QR kodu tarayarak ulaşmanız halinde endişenizi mümkün olduğunca fazla ayrıntı vererek kendi ifadelerinizle yazabilirsiniz.
Speak Up hattıyla irtibat kuruduktan sonra ne olur?
Tüm Speak Up raporları Global Uyum ve Etik Departmanı tarafından görülüp değerlendirilmesi için ilk önce tedarikçimize iletilir. Her mesele araştırılması için uygun tarafa gönderilir veya dahili olay yönetim süreçlerine ve PepsiCo Davranış Kuralları Yükseltme Politikası'nauygun olarak takip edilir. İddiaların niteliğine bağlı olarak, soruşturma; İnsan Kaynakları, Kontrol, Güvenlik, Denetim, Yasa veya Küresel Uyum ve Etik Bölümünden veya harici bir profesyonel tarafından yapılabilir. Davranış kural İhlalleri ile ilgili olarak; Küresel Uyum ve Etik Kuralları, soruşturma sürecinin tutarlılığı, disiplin ve uygun ıslah uygulamalarında gözetimi sağlar.
Speak Up raporuma kimler erişebilir?
Çekinmeden Konuş raporu içinde yer alan bilgiler, bilgiyi sağlayıcının gizli olup olmadığına bakılmaksızın sadece bilinmesi gerektiği kadarı ile açıklanmaktadır. Bilgi, eksiksiz ve adil bir soruşturma veya yasaya uygunluğu için gerekli olan bilgiler haricinde gizli tutulacaktır.
Speak Up hattına bildirilen meselenin çözümü ne kadar sürer?
Gelen çağrıların gözden geçirilmesi ve araştırılması bu çağrıların içeriğindeki iddiaların niteliğine ve kapsamına göre farklılık gösterebilir. Bazı durumlarda bu süre diğer durumlara göre daha uzun sürebilir. Amacımız normal dosyaları ortalama 60 gün içinde kapatmaktır..
Neden bana bir dosya numarası veriliyor?
Speak Up hattına yapılan her bildirim için benzersiz bir dosya numarası verilir ve bu numara olayı takip etmenizi ve ilave bilgi vermenize olanak sağlar. Eğer kendinizi gizli tutmak isterseniz bu dosya numarası sizinle irtibata kalabilmemiz için olanak sağlayacaktır. Şayet daha fazla bilgiye ihtiyacımız olursa, benzersiz dosya numarasını kullanarak bizi tekrar aradığınızda Speak Up sağlayıcısına bu soruları sormasını söyleyeceğiz.
Dosyamla ilgili olarak gelişmeleri nasıl öğrenebilirim?
Durumu öğrenmek için bu benzersiz dosya numarası ile aradığınızda, konu ile ilgili incelemenin halen devam ettiğini veya incelemenin tamamlandığını öğrenebilirsiniz. Yapılan incelemelerle ilgili olarak, kiminle konuştuğumuz, ne konuştuğumuz veya sonuçta herhangi bir disiplin cezası veya diğer düzeltici eylemler konusunda size bilgi veremeyeceğimizi lütfen anlayışla karşılayın. Bu bilgilerin verilmesini, sınırlandırmamızın nedeni gizlilik unsurları ve incelemenin sağlıklı bir şekilde devam ettirilmesidir.
Kötü davranışlarla ilgili şüphelerim doğru çıkmazsa ne olur?
İyi niyetle yapılmaları şartıyla raporunuzun asılsız olması veya şüphelerinizin doğru çıkmaması önemli değildir. Kurallarımızın ihlaline içtenlikle inanıp iyi niyetle rapor ettiğiniz takdirde size misillemede bulunulmayacaktır.
Speak Up hattına her yıl ne kadar rapor bildiriliyor?
Düşünce Dile Getirme hattı, 2023 yılında 11.000'i aşkın iletişimle yaygın olarak kullanılmaktadır. En son istatistikler için Pepsico.com adresindeki Düşünce Dile Getirme sayfamızı kontrol edin.
Sorularım oluştuğunda nereye baş vurabilirim?
Speak Up hattıtla ilgili daha fazla sorunuz için, yerel Küresel Uyum ve Etik temsilcinizle veya Küresel Uyum ve Etik SPA ile mail yoluyla iletişim kurabilirsiniz PepsiCoComplianceandEthics@PepsiCo.com